Herrie? Welke herrie?

Herrie? Welke herrie?

Omdat de standaard uitlaat van de 111S maar een heel klein tikkie blijer is dan een gewone standaard uitlaat (door een slimme klep in de rechterpijp, die opengaat bij 4000 toeren) kwam langzaam maar zeker het plan op om er iets onder te schroeven dat niet alleen veel blijer, maar vooral ook lichter zou zijn én natuurlijk het vermogen van de auto een klein beetje de goede kant op zou kunnen helpen.

Na het beluisteren van een aantal opties (van luid tot heel luid) kwam ik met stom toeval (ach, je moet geluk altijd een handje helpen…) bij Van der Kooi in Lochem op het spoor van een tweedehands CLF/Magnex Lotus Supersport uitlaat. Kijk, now we’re talkin’… Voor een vriendelijk bedrag wisselde dit stuk rvs pijpwerk van eigenaar. Ik heb het eerst voorzien van een paar ronde eindstukken omdat ik nu eenmaal een 111S heb en vervolgens kon het kluswerk beginnen. Elke Lotus eigenaar zal je waarschuwen voor vastgerotte bouten en moeren, voor het niet passen van onderdelen, voor het feit dat je gerammel en geratel na je kluswerk nooit meer weg krijgt, dus ik had er zin in!

Met de kont van de auto op de mooie oprijbokken was het eigenlijk een eitje. Stap 1: diffuser verwijderen. Voor de uitlaat hoeft niet de hele onderplaat er af. Ik heb de diffuser direct maar even flink schoongemaakt en met beschermingsspray bewerkt. Hopelijk blijft het ding er nu een beetje netjes uitzien. Stap 2: uitlaat los zien te krijgen van de katalysator. Dit schijnt altijd een ramp te zijn. Vond het een eitje… De moeren zaten inderdaad vastgerot, dus enig lomp geweld zorgde ervoor dat de bouten braken en de hele boel was binnen een kwartiertje los. Binnen een half uur na de start had ik de oude uitlaat er af en kon ik eens vergelijken.

De oude uitlaat weegt 14,9 kilo en de nieuwe 9,1. Dat scheelt al lekker! Add Lightness, zei Colin Chapman al. Stap 3: een kleine inspectie van het gapend gat dat nu onder de Elise ontstaan is.

Op dit moment maakte zich natuurlijk een soort “How hard can it be?” gevoel van mij meester. Ik kijk te veel Top Gear, da’s duidelijk. En ik ging een hamer nodig hebben…

Het plaatsen van de nieuwe uitlaat ging een stuk lastiger dan het er uit halen van de oude. Hee… dit was niet beloofd!? Maar na enig duwen, trekken, vloeken (altijd zeer belangrijk) en een paar rammen zo links & rechts zat-ie.

Vervolgens was het een kwestie van de diffuser er weer onder schroeven en eens proefdraaien. Goeie hemel, wat een verschil. Ineens klinkt het ook als een sportwagen. Hartstikke blij met mezelf heb ik heel snel een filmpje op Joetjoep gekieperd.

Maar natuurlijk was ik er nog niet.

Bij het proefrijden en tijdens wat eerste ritjes op hoge toeren (oh, wat is dat lekker) hoorde ik al wel wat resonantie, maar indachtig adviezen die ik eerder gelezen had, nam ik aan dat dit wel zou wegebben. De hele boel moet zich even zetten en dan is het grootste deel van de resonantie wel weg. Niet dus. Tijdens mijn eerste snelwegrit (toch maar 250 km heen en weer naar Enschede) heb ik eigenlijk de hele tijd met oordoppen gereden, wat toch al niet onverstandig is, maar toch had ik tuitende oren en een lichte koppijn. Dit kon niet helemaal de bedoeling zijn. Kortom: een weekend later stond de auto weer op de bok en lag de hele boel er weer af. Uiteindelijk bleek de katalysator tegen een van de ophangingspunten van de achterwielophanging aan te hangen… Ja, niet zo heel gek dat de hele boel dan onder je kont vandaan resoneert! (Gloeiendegloeiende, want dit had ik ook eerder kunnen zien.) Nadat ik de katalysator een goed stuk naar rechts had weten te drukken, paste de uitlaat ineens ook veel makkelijker! (Zo gaan die dingen. Als je het weet, is het simpel. Als je het niet weet, kom je d’er niet op.) De hele boel klinkt nu binnen net zo goed als buiten. En dat is nog een straatlengte beter dan je in het Youtube filmpje hebt kunnen horen.

Natuurlijk ben ik nog niet helemaal tevreden. De uitlaat hangt niet mooi recht en de ene pijp steekt al snel een halve centimeter verder naar buiten dan de andere. Dit is simpel op te lossen, maar dan moet de hele boel er natuurlijk wel weer af. Komt nog wel een keertje. Ik ben tenslotte de enige die het weet. 😉

(En nog weer wat later heb ik de klep van de originele uitlaat er bij deze in laten zetten. Nu is het pas écht perfect!)