Wittebol.Net

Wat een vaag logo…?

OK, OK, ze is wel érg levensecht, en bij de vorige versie heb ik nog nooit zó veel commentaar op een paar grote Jopen gehoord. Maar goed! Ik zeg ook zeker niet dat dit een accurate weergave is van wat het zou moéten zijn. Maar het is natuurlijk wel een goed verhaal, de zoektocht naar zo’n familiewapen.

Het begint voor mij allemaal ergens in de jaren ’70. Mijn vader bouwde in die tijd een model van een statenjacht. Op de achterspiegel bevestigde hij een wapen, bestaande uit een blote dame en een bij op een schild in rood en zwart. Dit bleek ons familiewapen te zijn.

Opa zou er wel meer van weten. En inderdaad, opa bleek een zegelring te bezitten met hetzelfde logo. Veel meer tekst had hij er overigens niet bij.

Familiewapen op Statenjacht

In elk geval leek het me niet meer dan passend om mijn site op te sieren met dit wapen. Het enige wat ik tot mijn beschikking had was echter de vaagste scan aller tijden. Op het papier was verder genoteerd: “rood” en “zwart”. Ja, zo komt een mens niet echt verder…

Toch gaf dit een goed beeld. De vrouw is een boegbeeld. Er zaten vroeger schippers in de familie. (Staat de bij voor nijverheid? Handel? Zaten er dan toch eerder ondernemers in de familie? Ik verneem het graag!)

De kleuren heten in heraldische termen “keel” en “sabel”. De kleur rood is ontleend aan de robijn. Aan deze edelsteen worden vele eigenschappen toegeschreven: “vurig verlangen naar deugd”, “overwinnende kracht”, en verder: triomf, heerschappij. Tevens is het is de kleur van het recht.

Zwart wordt vergeleken met de aarde. Symbool voor treurigheid, maar ook dienstwilligheid. Het zwart is “erg ver af van het licht, de glans, de vreugde.” De diamant wordt ermee vergeleken; men zegt daarvan, dat hoe meer hij schittert, hoe zwarter hij is.

De kleur zilver mag ook als wit worden afgebeeld. Verder kwam ik tot de conclusie dat het helemaal zo nauw niet steekt met de beelden op zo’n wapenschild. Het komt vaak voor dat ze aangepast worden aan de tijd. Kortom: ik kon zelf een schild gaan prutsen.

Aangezien ik zelf niet de koning der tekenaars ben, ging ik dus op zoek. Ergens moesten toch passende plaatjes te vinden zijn? De bij was snel gevonden. Zoek op “heraldiek” en “bij” en het is snel raak. De vrouw was lastiger. Evengoed: geheel in de geest van mijn vader die bij elke weergave van het schild de vrouw rondborstiger weet te krijgen (zie hiernaast de weergave op zijn TR3 :-D) dacht ik dat dit met internet toch te doen moest zijn.

Tjeeeses! Dat viel niet mee.. 80.000 tieten later had ik dit:

eerste logo wittebol.net

Een kritiek! Afgezien van de opbouwende soort die aangaf dat hier en daar een lijntje scherper of minder scherp mocht, dat de bij wat slanker kon en dat er hier en daar wat aan de kleuren mankeerde, ging het alleen maar over die joekels! Ga zelf eens op internet zoeken naar een blote vrouw die netjes rechtop staat! Voorwaar: dat valt niet mee. En je komt in de diepe krochten van het internet dingen tegen…

Maar goed: ik ben de beroerdste niet, dus ben ik nog maar eens verder gaan photoshoppen. Het resultaat staat linksboven. Beschaafd he?

Nu zijn er natuurlijk talloze mogelijkheden. Als rechtbesnaarde, doch onbesnorde, huzaar moet ik natuurlijk Sint Joris nog als helmteken aan het wapen toevoegen. Of eens op zoek gaan naar allerlei ander blij vlag en wimpelspul als dekkleed. We zullen zien!