Hulde aan een vakantiefiets: Koga Miyata TerraLiner Oval

Hulde aan een vakantiefiets: Koga Miyata TerraLiner Oval

Eigenlijk kocht ik deze fiets met de gedachte om te ontdekken of we het überhaupt wel leuk zouden vinden om op fietsvakantie te gaan. Daarom is het zeker niet duurste die er te vinden is. Maar het is een perfecte keuze gebleken. Het frame is fantastisch: comfortabel en toch heel stijf. Zonde dat Koga hem per 2005 niet meer maakt. Wat een onzin dat alle fietsenbouwers overstappen op aluminium! Ooit heb ik gedacht dat ik wel eens een ander achterwiel nodig zou hebben. Ik was bang dat een standaard 36 spaaks wiel het niet zou trekken. Afgezien van netjes de spaken op spanning houden heb ik er nog nooit iets aan hoeven doen. Echt ongelofelijk. Iedereen die overweegt om een goede maar niet te dure hybride te kopen, raad ik aan om een tweedehands TerraLiner Oval op de kop te tikken. Value for Money! Zoek gerust op deze site naar andere verslagen van fietsvakanties. Je treft dan één constante waarde aan: de TerraLiner Oval.

Specs:

FrameFM-1 chroommolybdeen 60 cm, bouwjaar 1999.
VoorvorkFM-1 chroommolybdeen
VelgenMavic SUP T-221.
VoorderailleurShimano Deore LX met 22-32-44 kettingbladen. De 32 is na 5000 km vervangen en de 22 na 9000. Laat ik daar wel aan toevoegen dat ik erg snel vervang. Ze hadden beide de dubbele afstand kunnen halen. De 44 zal bij mij oeverloos lang mee gaan. Ik gebruik hem zelden.
AchterderailleurShimano Deore LX met Shimano hyperglide 11-32t., 9-speed cassette. Doordat wij niet bepaald alleen maar in Nederland rondfietsen, is deze intensief gebruikt. Sowieso ben ik een veelschakelaar. Ik draai tussen de 90 en 100 toeren. De snelheid wordt bepaald door de gekozen versnelling. Hoe dan ook: de boel begint een beetje speling te vertonen. Ik ga de hele derailleur een goede beurt geven, maar dan is het ook mooi geweest. Ik schat dat ik er zo’n 20.000 kilometer mee moet kunnen doen. Kortom: geen reden om XT spullen te gebruiken. Dit is goed zat. [Edit: we leven inmiddels in 2021 en de derailleur is still going strong!]
KettingSRAM (Sachs – sedis) – Er zat toen ik de fiets kocht een Shimano HG ketting op. Die knapte na zo’n 500 kilometer al. Exit Shimano dus en terug naar het vertrouwde Sachs. De eerste Sachs is na 5000 km vervangen. Dit was nog niet helemaal nodig, maar viel mooi samen met vervanging van het middelste kettingblad en een paar achtertandwieltjes vlak voordat we in 2002 naar Zwitserland gingen.
BracketShimano LX
NavenShimano LX. Zowel de achter- als de voornaaf zijn inmiddels een keer vernieuwd. Voor de achternaaf was dit gek genoeg nog niet echt nodig. De voornaaf liep niet mooi meer. Je kon voelen aan de as dat de lagertjes gaar waren. Vreemd dus. Ik schat dat een goede LX achternaaf die zwaar belast wordt (zoals de mijne) ongeveer 10.000 km mee gaat. Echt fantastisch dus. Overigens ga ik hier wel ooit een verbeterstapje maken. Mocht het wiel ook ooit versleten raken, dan komt er een 40 spaaks achterwiel in met een zwaarder lager.
BalhoofdKoga naaldlager
VoorbouwKoga stiff aloy. Ik wil nog een keer een voorbouw die het stuur wat lager plaatst. Deze steekt schuin omhoog, en het mag van mij wel bijna recht naar voren.
StuurITM
LigstuurGeen idee. Het is wel een prettig ding. Niet alleen om tegen de wind in de te kleunen. In de loop der jaren heeft het ook al gediend als kaartenstandaard, fototoestelplatform, bagagerekje en helmsteun. Ideaal dus.
Remmen en shiftersShimano Deore LX V-Brakes.
ComputerSigma Sport BC 500. (Yep, ongeveer de simpelste die er te vinden is. Maar wel handig: er zit een klokje op, dus voortaan blijft mijn horloge ook thuis.) Eerst zat er de goedkoopste VDO op. Gekregen van Bike & Hike toen ik de fiets kocht. Maar dit ding hield er steeds mee op in de regen. In Oostenrijk (2003) heb ik deze aangeschaft. Bevalt perfect. Wel een beetje rare letters, maar daar went een mens wel aan 😉
ZadelRolls
TrappersVanaf 2010: Shimano mountainbiketrappers zonder klik. Ik had eerst Shimano SPD – Deze trappers kun je aan de ene kant vastklikken en aan de andere kant normaal berijden. SPD gebruikte ik nooit meer. Het is veel te instabiel en je krijgt last van al je gewrichten. Bij mij natuurlijk vooral de knieën. Overigens hebben we ook veel trapperproblemen gehad. Dit is inmiddels het tweede setje.
BandenContinental Top Touring 37 mm breed. Deze zijn wat gladder dan de Continental Goliath banden die er eerst op zaten. Deze eerste set Conti’s was eigenlijk een veel opzichten prettiger, doordat je meer grip had op onverharde paden. Ze gingen zo’n 6000 kilometer mee, maar vertoonden wel veel scheurtjes. De Top Tourings gaan nu al weer zo’n 5000 kilometer mee, en zien er nog erg nieuw uit.
VoordragerTubus. Dit was een noodgedwongen aankoop. Net als achter, zat hier een aluminium drager van Esge. Je ziet ze veel. Zelfs op WorldTravellers (waarmee dan ongetwijfeld niet rond de wereld gefietst wordt, want met aluminium dragers wil je echt het land niet uit) werden ze standaard gemonteerd. Maar de mijne knapte al tijdens de tweede fietsvakantie. Geloof me: dat wil je maar één keer meemaken… Hij is met touw, tape en ijzerdraad gerepareerd en op de fiets van Siep gehangen. (Zij had iets minder zware tassen.) 100 kilometer verder in Basel is hij vervangen door de Tubus die nu al weer zo’n 7000 kilometer geen krimp gegeven heeft.
AchterdragerTubus. Hier zat eerst een standaard aluminium Esge dragertje op. Dit ding heeft maar twee pluspunten: hij is mooi smal en de tassen hang je er net iets lager aan. Maar wat een gammel dingetje bleek dat zeg. Elke paar honderd kilometer moest je alle boutjes nalopen, want dat vibreerde allemaal los. Na twee jaar is deze vervangen door een stalen Tubus. Voor het oog zou ik het liefst zo’n mooie smalle van Vittorio hebben, maar omdat ik ook een grote dwarstas heb en ook altijd de matjes nog op de drager rol, is dit prima. Een superstabiele drager. Bij het uitladen op het vliegveld van Malaga bleek dat de fiets op deze drager gevallen was. Een beetje bijbuigen… Klaar! (Klein advies: probeer de luchthaven van Malaga te vermijden met de fiets. Wat een drama!)
VoortassenOrtlieb Classic
AchtertassenOrtlieb Back Roller Classic (815 gram en 20 liter per stuk) en bovenop een Ortlieb Rack-Pack (670 gram, 24 liter. Hier gaat de tent in.)
VoorlampCateye OptiCube. We gebruiken deze lampjes ook als zaklamp op de camping. Daarom kozen we voor een type dat je heel makkelijk van de fiets afhaalt.
Achterlamp..??? Gewoon een geinig klein dingetje met ledjes. In Liechtenstein gekocht bij een fietsenzaakje waar ze nederlands bleken te spreken…
GewichtZonder tassen en dragers weegt de fiets 18,6 kg.