DIY Mediacenter II – 6 kanaals DIY Versterker up & running!

DIY Mediacenter II – 6 kanaals DIY Versterker up & running!

Zo ziet misschien de toekomst van audio en video er uit: mensen hebben een media center PC, een kale eindversterker met wat luidsprekers (ongetwijfeld 5.1 en 7.1 meuksetjes van een paar honder euro, maximaal) en een of meerdere beeldweergevers: een klein schermpje voor het nieuws en een grote voor het bekijken van films. Met die basissetup in gedachten is op zolder een oude PC in de koof ingebouwd. Luidsprekers worden sowieso zelf gebouwd, want het moet allemaal netjes passen, goed staan & een proper geluid voortbrengen, maar de tussenstap was lastiger. Waar haal je een goede zeskanaals versterker vandaan? En bovendien: waar vind je er één die ook netjes in de 40x15x90 ruimte in het koofje past?

Marktplaats is behoorlijk binnenstebuiten gekeerd, maar iets passends vond ik niet. Zo kwam ik bij één van mijn favoriete zaken in Amersfoort terecht: Van Hove Electronica. Onder deskundige begeleiding (haha) koos ik voor een setup van drie stereo eindversterkers van het bekende “soldeer het zelf maar lekker in elkaar” bedrijf Velleman

In normale eindversterkers zie je vaak dat één trafo in combinatie met één voeding voor meerdere kanalen de hele boel moet aanblazen. Dat had ik ook kunnen doen, maar dit leek me beter: elk stereoblok krijgt zijn eigen voeding en trafo. In feite worden dus drie losse stereoblokken gebouwd. Elke trafo kan maximaal 2×80 watt leveren aan de voeding. Zo houd je wat over.

De voeding is specifiek voor de gebruikte eindversterkers. De print laat ruimte voor extra verzwaring, maar ik denk niet dat dit ooit nodig is. Mocht in de toekomst de subwoofer toch iets te veel trekken, dan wordt daarvoor gewoon een aparte 200 Watt mono versterker gebouwd 😉

Boven: de basissetup zoals het in de koof moet passen en rechts alles aan elkaar geknoopt & getest. Bovenaan ligt de Creative Audigy II die het allemaal aan gaat sturen vanuit de HTPC.

Het had natuurlijk allemaal best in een fancy kastje geschroefd kunnen worden, maar da’s onzin. Het schuift nu allemaal precies op zijn plek in het eerder gebouwde koofje, waar het op een gezekerd blok aangesloten is. Kortom: rechttoe rechtaan en het werkt vooralsnog perfect.

Ik had voordat ik hier aan begon eigenlijk geen soldeerervaring en weet geen pepernoot van electronica. De beschrijvingen van Velleman zijn echter vrijwel perfect en de bouwsetjes zitten zeer ordelijk in elkaar. Iedereen die een béétje netjes kan werken, kan hiermee zijn eigen spullen in elkaar schroeven. En voor deze specs is dit een goedkope oplossing!

* 6×50 Watt rms
* 6×100 Watt piek
* Dempingsfactor > 1000
* Signaal-ruis verhouding >102 dB

Tijdens het testen komt er natuurlijk nog niet uit wat er zometeen uit moet komen. De combinatie met de gekozen luidsprekers moet goed uitvallen, dus dat blijft vooralsnog een gokje. Alle vertrouwen overigens dat dat wel goed uitpakt!

De volgende stap: het bouwen van een set luidsprekers. Het wordt een set van fronts & center, surrounds en een aparte subwoofer. Ontwerpjes zijn al onderweg… het wordt alleen maar mooier.