DIY Mediacenter

DIY Mediacenter

Of beter: een ouwe meuk HTPC voor in de slaapkamer…

Zou MCE ook op een ouwe meuk Pentium III draaien? XP loopt er als een zonnetje op, en de afgelopen twee jaar heeft 2000 Advanced Server ook niet veel problemen gegeven. Als basis voor een low-budget HT op zolder zou het toch moeten werken…?

Nu het er op leek dat ik met mijn HTPC windows XP MCE 2005 redelijk in de klauwen begon te krijgen, begon het direct te kriebelen. Zou het mogelijk zijn om van oude onderdelen een budget HTPC in elkaar te schroeven? Dan zou ik in staat zijn om alles wat met de echte HTPC opgenomen is, terug te kijken op de slaapkamer, al mijn MP3’s daar ook af te spelen, enzovoort… in de gebruiksvriendelijke schil van MCE! Hmmm eerst maar eens kijken wat we nog hebben liggen…

Een prachtige oude Asus CUSL2, met een 833 mhz Pentium III. Goeie basis, al wilde het ding bij de eerste pogingen niet opstarten. Dus maar uit zijn oude kastje getrokken, alle hardware eraf gehaald, eens GOED van stof ontdaan, en alleen de minimale zooi er aan gehangen. Kortom: geheugen, VGA kaart en flop. Verdomd! Hij doet’et! Vervolgens een CD en HDD er aan geknoopt en als de wiedeweerga de setup van MCE gestart. Propere testsetup toch? 😉

Yahoe! Niet te geloven, maar het werkt…

Nu gaan we verder plannen. De PC komt niet in een traditionele kast, maar moet in het koofje op zolder komen te hangen. Kortom: ik heb 25 cm in de breedte, 15 cm in de diepte en 90 cm in de hoogte. Ruimte zat, maar je moet het wel even anders aanpakken allemaal. Bovendien is het de bedoeling dat het hele ding gekoeld wordt met alleen de blower van de voeding. De blower van de CPU heb ik er afgesloopt. Maakt veel te veel herrie.

En ziet dit er niet prachtig uit? Briljant toch? Nu moet er nog een slim kastje gebouwd worden waar een beeldscherm uit getoverd kan worden (aan het voeteneind van mijn bed natuurlijk) er moet een strakke zeskanaals eindversterker komen en er moeten natuurlijk nog luidsprekers bij gebouwd worden 😉 maar de basis staat!

O ja, als iemand nog een stille HDD heeft liggen, dan houd ik me aanbevolen… Tjeeses wat maakt die ouwe Quantum Fireball een herrie zeg…