Bellen van XS4ALL en een alarmsysteem? Het kan!

Bellen van XS4ALL en een alarmsysteem? Het kan!

Stel nou dat jij, net als ik, een Fritzbox van XS4ALL gekregen hebt en dat je die ook gebruikt om meldingen van een alarmsysteem of personenalarm naar een meldkamer te sturen. Dan was je, als ik de beheerpartij van mijn alarmsysteem mag geloven, op 8 januari net zo happy als ik met het ‘onderhoud’ dat XS4ALL deed aan Bellen van XS4ALL. Bij mij was het in elk geval duidelijk dat de zogenaamde verbeteringen die XS4ALL aan het bellen doorgevoerd had, er voor zorgden dat mijn alarmsysteem wel contact opnam met de meldkamer, maar dat berichten nooit doorkwamen. Elke nacht maakt mijn alarmsysteem (en dat van jou vast ook) een testbericht voor de meldkamer. Als dit testbericht niet aankomt, geeft je alarmsysteem een foutmelding (bijvoorbeeld ‘Oversein Fout’) en word je als je pech hebt uit je bed gebeld (op zondag om half acht ’s ochtends bijvoorbeeld) door een overijverige medewerker van de meldkamer.

Omdat mijn beheerpartij met de handen in het haar zat en XS4ALL ook niet echt heel erg vlot of behulpzaam bleek, ben ik zelf maar gaan googelen. In mijn geval komen de testberichtjes van mijn alarmsysteem weer netjes bij de meldkamer uit, dus wie weet, helpt mijn tip voor jou ook. Doe er je voordeel mee. Voor alle andere lezers: ik ben weer lekker nerdy bezig geweest.

Hoe dan ook. Ik heb een Fritzbox 7490 met FritzOS 6:30. De meeste van onderstaande instellingen zijn op andere Fritzboxjes ook te vinden:

  • Open je Fritzbox. Als je de standaard instellingen van XS4ALL gebruikt is dat http://192.168.178.1 en als je zoals elk zinnig mens dit gewijzigd hebt, dan weet je vast ook nog wel op welk adres je hem gezet hebt. 😉
  • Als je nog geen username en wachtwoord op je Fritzbox gezet hebt, dan is nú het moment om dat toch even te doen. Voor alle anderen:
  • Ga naar het menu Telephony –> Telephone numbers
  • Je hebt waarschijnlijk maar één nummer geregistreerd staan. Klik hier op het Edit knopje.
  • Kies nu in het klapvakje waar XS4ALL in staat, voor Other Provider.
  • Als je goed kijkt, zie je dat al je XS4ALL instellingen gewoon blijven staan. Afblijven en naar beneden scrollen.
  • Helemaal onderaan heb je een sectie Features
  • Verander de DTMF transmission van ‘Automatically’ naar ‘In-band’. Let op: de andere settings heb ik geprobeerd en werken niet.

Klik OK. Ik heb daarna mijn Fritzbox nog een reboot gegeven. Reboot zit op de meest gebruiksvriendelijke plek: menu System –> Backup –> tabblad Restart. Héél logisch! Volgens mij is rebooten niet nodig, maar het kost ook niks natuurlijk (behalve je precious uptime…).

Hoe dan ook: het scheelt je weer een uitgave van €300,- voor een IP connector op je alarmsysteem. Dat was mij wel een uurtje googelen waard.