Het huisje van Antje en Jan Bertus Wittebol

Het huisje van Antje en Jan Bertus Wittebol

Het huisje van Antje en Jan Bertus Wittebol
Het huisje van Antje en Jan Bertus Wittebol

In de zelfde serie als de vorige foto zit ook een negatief van een dijkhuisje. Ik heb er ook een afdrukje van (op precies dezelfde maat als het negatief: 60x60mm). Helaas heeft opa ook dit negatief bijgesneden, maar scannen van het negatief levert natuurlijk wel veel betere resultaten op dan van de afdruk. De afdruk heeft een bijschrift dat niets te raden over laat: “Ouderlijk Huis”. Kortom: dit is het huisje waar mijn overgrootouders woonden en waar mijn opa ter wereld kwam.   

Opa schrijft er zelf onder andere het volgende over: “Wij woonden toen in een klein huis dat beneden bestond uit de woonkamer en een achterhuis met daarin de buitendeur. Boven was een voor- en een achterzolder. Iets verder langs de dijk was het huis van mijn grootouders van vaders kant. Achter die twee huizen lag een flinke lap grond, alles behorend tot één perceel en eigendom van mijn Opa. Die tuin werd aan het eind begrenst door een sloot. In ons huisje bevond zich ook een bedstee. Dat was in die tijd nog heel gebruikelijk. De voorzijde daarvan was in de woonkamer en was dus wat doorgebouwd in het achterhuis. Hierin sliepen mijn ouders. Maar ik ook! Tegen de muur aan het voeteneind was een kribbe bevestigd en daar sliep ik. De matras in de bedstee was redelijk hoog opgesteld. Zodoende was eronder nog voldoende plaats om de wintervoorraad aardappels vorstvrij op te slaan.”. 

Ik had deze foto al eens eerder gezien en heb een paar keer geprobeerd om het huisje terug te vinden langs de dijk in Wijk en Aalburg. Maar helaas! Ik moest het altijd met mijn geheugen doen en de dijk is lang. Toen we echter op 2 september jongstleden de as van opa en oma uitstrooiden, deed zich natuurlijk een goede gelegenheid voor een korte trip langs memory lane samen met mijn vader voor. Hij weet het huisje natuurlijk nog feilloos te vinden, want ook hij is opgegroeid in Wijk en Aalburg en is er in zijn jeugd vaak geweest.

Het huisje nu

En zo is te zien dat bijna 60 jaar later het huisje aan de buitenkant amper verandert lijkt. Maar van binnen zal het wel een andere wereld zijn dan die mijn opa beschreef… Die bedstee zal wel verdwenen zijn, en aardappels liggen er zeker niet meer onder!